Alba – den glødende kaninen

Begrepet «transgenic art» blir ofte assosiert med kunstneren Eduardo Kac. Selv har han uttalt at begrepet omfatter kunst hvor han bruker genetisk modifisering av et levende dyr for å skape unike vesener. Det var slik den glødende kaninen Alba ble til. I samarbeid med den franske genetikeren Louis-Marie Houdebine skapte han en kanin som lyste grønt da hun ble utsatt for blått lys.

Houdebine hadde satt inn noen spesielle gener fra maneter i kaninen, og det var et spesielt syn for de som så det. Kunstneren selv beskrev Alba som et dyr som ikke eksisterer i naturen. Kac har dessuten vært ivrig etter å påpeke at de som vil drive med denne spesielle kunstformen må vise respekt og kjærlighet overfor dyrene som eksperimenteres på.

Skapte reaksjoner

Ikke alle var like begeistret for Kacs arbeid og «transgenic art». I en artikkel fra The Boston Globe innrømmet Houdebine at han hadde hjulpet Kac med å skape Alba, og at kaninen var veldig søt og omgjengelig av natur. Artikkelen skapte en global mediaskandale, noe som skulle føre til at Houdebine distanserte seg selv fra Kac og hans arbeid.

Likevel har kunstneren alltid vært klar på at ingen dyr noensinne skulle komme til skade som følge av arbeidet hans, og at dette har vært filosofien hans siden før han begynte å jobbe med Alba. Det var slik han kom fram til at det var greit å eksperimentere på kaninen, fordi han hadde konkludert med at det var trygt.

Da Alba døde

I 2002 ble det kjent at den selvlysende kaninen hadde gått bort. Houdebine hevdet at grunnene til hennes død var uklare, men at Alba tross alt var 4 år gammel, noe som er forventet levetid for en kanin på instituttet han jobbet for. På sin side påsto Kac at Alba kun var 2 og et halvt år gammel.

Han stilte spørsmål ved påstanden om kaninens død, og mistenkte at Houdebine kanskje bare hadde erklært Alba død for å få en endelig slutt på all den negative omtalen han og forskningsinstituttet hadde fått i media, blant annet som følge av at mange mente det ikke var etisk riktig å genmodifisere dyr på denne måten for å lage kunstverk.

Kac ville vise fram alt

Det er ikke noe nytt at levende organismer blir brukt til genetiske eksperimenter, og det hverken begynte eller sluttet med Alba. Kac var alltid opptatt av kaninens velferd, og han har uttalt at litt av poenget med kunstverket var å vise fram genetisk modifikasjon i en sosial kontekst, og dermed forene det vitenskapelige og private med det kunstneriske og offentlige.

Han var absolutt for å fremvise fenomener som Alba til offentligheten, og mente at noe av uenigheten som oppsto mellom ham selv og Houdebine og instituttet han tilhørte, var fordi de var redde for offentlig sjikane. Dette hevdet han var feil, fordi offentligheten ville bli mer mistroiske hvis ikke alle kortene ble lagt på bordet og Alba fikk full eksponering.

Et fenomen innen lyskunst

Selv om kontroversen rundt hele Alba-fenomenet har vært nokså stor, har kaninen som lyser grønt under blått lys fascinert mange. Lyskunst er ofte av tidsbegrenset karakter, og det er sjelden mer sant enn når det dreier seg om levende vesener med bare noen års levetid. Alba lever ikke lengre, men går neppe i glemmeboken blant lyskunstelskere med det første.

GFP Bunnys ettermæle

Selv om dyr som Alba blir avlet fram i laboratorier for å brukes som forsøkskaniner (i Albas tilfelle bokstavelig talt) for diverse genetiske eksperimenter, tyder alt på at Alba fikk et godt liv. Debatten vil nok dog alltid rage blant de som er opptatt av dyrevern om hvorvidt det er greit å benytte seg av dyr til denne typen formål.