Andrea Heuer og Little Sun

Little Sun er navnet på en solarlampe laget av kunstner Olafur Eliasson og ingeniør Frederik Ottesen. Det hele begynte som et nokså beskjedent forsøk på å skape noe nyttig for trengende mennesker i Etiopia, og endte opp med å bli et globalt prosjekt som nå har hjulpet over to millioner mennesker. Prosjektet har tidligere blitt vist på Oslo Lux, og ble da presentert av salgs- og markedsrepresentant Andrea Heuer. Hun var i sin tid kontaktperson for Little Suns detaljhandel partnere, og var med på promotere Little Suns primære mål om å gi folk lettere tilgang til fornybar energi.

  • Olafur Eliasson
  • Frederik Ottesen
  • Andrea Heuer

Little Sun-lamper til de som trenger det

I verden i dag finnes det om lag 1,1 milliarder mennesker som ikke har tilgang til elektrisitet, og Little Sun prøver å hjelpe så mange som mulig av dem. Little Sun har vokst seg til å bli et ganske ambisiøst prosjekt, hvilket gjenspeiles i de to millioner menneskene som til nå har dratt nytte av lampene deres. Visjonen deres er universell tilgang til ren energi, og de har også som mål å opplyse folk om tiltak som kan gjøres for å sørge for et bedre klima i fremtiden. Ulike steder i Afrika jobber de sammen med lokale entreprenører.

Dette er for å skape arbeidsplasser og for å gjøre det enklere for folk å benytte seg av solen. I 2017 lanserte de Little Sun Foundation som en utvidelse av prosjektet. Denne stiftelsen tar sikte på å nå ut til de Little Sun ikke har klart å nå tidligere, og da særlig de aller mest trengende, som skolebarn, flyktninger og folk som har blitt utsatte for naturkatastrofer. Stiftelsen vet hvor viktig det er å ha tilgang til energi, og ikke minst ren energi. Solen lyser sterkt i disse deler av verden på dagtid, og ved hjelp av Little Sun kan de benytte seg av energien fra solen selv etter solnedgang.

I salg overalt

Olafur Einarsson har sagt at det å benytte seg av solenergi er å holde hender med solen, som igjen er å holde hender med fremtiden. Little Sun ser solen som veien mot en renere planet. Det er ikke bare i verdens fattigste strøk det er mulig å oppdrive Little Sun-lamper, og her i Norge har de vært å finne i Oslo, Bergen, Moss og Henningsvær i Lofoten. Foruten Norge finner vi lampene i butikker i 17 forskjellige europeiske land. Little Sun er også å finne i Nord-Amerika, Asia, Australia så vel som de mange trengende stedene i Afrika.

I Afrika finner vi Little Sun-lamper i Burkina Faso, Burundi, Etiopia, Kenya, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sør-Afrika, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe. Mer enn 830 000 lamper har blitt distribuert på verdensbasis. Ledelsen i Little Sun ser for seg at antallet mennesker i verden uten tilgang til de mest essensielle nødvendighetene, skal reduseres fra 1,1 milliarder til 0. En edel, men kanskje litt overdreven stor ambisjon vil nok noen si. Det skal dog påpekes at Little Sun i dag har kommet mye lengre enn de først forutså, og denne suksesshistorien skal Andrea Heuer ha en del av æren for.

Andrea sitt arbeid

De store ambisjonene Little Sun har ble presentert på konferanser rundt om i verden av Andrea Heuer, da hun fremdeles jobbet med dem. Andrea har bakgrunn fra livemusikk industrien, hvor hun organiserte og booket turneer for internasjonale artister i Europa. Som kontaktperson for Little Suns kunder, sørget hun for at Little Sun ble mulig å oppdrive i lampebutikker, interiørbutikker, museer, kunstinstitusjoner og større foretak. En fremtid hvor alle har tilgang til ren energi virker kanskje for godt til å være sant for enkelte, men for Andre Heuer og de som fremdeles holder fortet i Little Sun, er problemer til for å løses.