Glowing Plant og Antony Evans

Noen ganger kommer du over prosjekter som er så elleville at du tenker at det må være for godt til å være sant. Glowing Plant er et av disse prosjektene. Antony Evans, mannen bak prosjektet, kom med den oppsiktsvekkende idéen å bruke kunstig biologi til å skape en lysende plante av arten Arabidopsis thaliana. For å oppnå dette startet grunnleggerne av prosjektet en crowdfunding-kampanje for å finansiere prosjektet. På sikt var målet å lage selvlysende trær som skulle erstatte gatebelysning, noe som ville ha gitt reduserte CO2-utslipp da trærne ikke trenger elektrisitet for å fungere på naturlig vis.

  • Miljøvennlig
  • Kunstig biologi
  • Lysende trær som gatebelysning

Antony Evans og historien bak Glowing Plant

Hovedpersonen bak dette nyskapende konseptet, Antony Evans, var sjef for selskapet TAXA Biotechnologies da han kom opp med den geniale idéen bak Glowing Plant i 2013. TAXA Biotechnologies var på den tiden et nystartet foretak som drev med syntetisk eller kunstig biologi, og Evans så for seg at genmodifiserte lysende trær en gang i fremtiden kunne erstatte gatebelysning, noe som ville vært et mer miljøvennlig alternativ. Idéen fikk stor oppslutning, og en crowdfunding-kampanje i regi av Evans fikk inn hele 484 000 amerikanske dollar. Dette var langt mer enn målet som innledningsvis kun var på 65 000 dollar.

En av grunnene til at folk fikk tiltro til konseptet rundt Glowing Plant, var Evans sine eksepsjonelt gode overtalelsesevner. I en video som promoterte prosjektet stilte han spørsmålene: Tenk om verden kunne bruke trær som gatebelysning i stedet for elektriske gatelykter? Tenk om verden kunne gløde som i filmen Avatar? Det var mange som lot seg forføre av disse tankene. Genmodifisert mat har mange steder fått et dårlig rykte, fortjent eller ufortjent. Men å bruke Evans sine genmodifiserte, selvlysende planter som gatebelysning ville vært et banebrytende teknologisk gjennombrudd på veien mot en mer miljøvennlig og bærekraftig fremtid.

Kickstarter-kampanjen og veien videre

For å finansiere Glowing Plant-prosjektet tok Antony Evans i bruk crowdfunding-plattformen Kickstarters. Dette er et globalt fellesskap som har som sin visjon å legge til rette for at mennesker kan sette sine kreative prosjekter ut i livet. Kickstarter hjelper kunstnere, musikere, designere og andre nyskapende personer med å finne støtte og ressurser som de trenger for å realisere drømmene sine, dette gjøres gjennom såkalt crowdfunding. Dette er et ganske nytt fenomen i Norge, men går kort fortalt ut på at mange enkeltpersoner går sammen om å finansiere og støtte opp om et prosjekt. Det kan være støtte i form av penger, idéer eller andre ressurser.

Gjennom crowdfunding-plattformen Kickstarter kunne dermed Glowing Plant selge en slags forkjøpsrett på sine selvlysende planter. Ved å støtte prosjektet med donasjoner i form av penger, ville du motta en DNA-modifisert, selvlysende plante i posten. For en liten sum med penger kunne du på denne måten kjøpe deg inn i en stor visjon om en mer bærekraftig fremtid, men dessverre kom aldri det teknologiske gjennombruddet som Antony Evans håpet på. Ved årsskiftet 2017/2018 ble Glowing Plant lagt på is, til stor skuffelse for de mange menneskene rundt omkring i verden som hadde investert penger og entusiasme i prosjektet.

Prosjektets fremtid

Fremtiden til prosjektet Glowing Plant skulle dessverre vise seg å bli alt annet enn lysende. Etter flere år med forsøk på å utvikle selvlysende planter ble prosjektet skrinlagt, om enn ikke for godt. Antony Evans har ennå ikke solgt noen lysende planter, men han og teamet hans har utviklet en genmodifisert duftende mose som skal sendes ut til alle som har investert i prosjektet. Inntektene fra mosen er ment å finansiere den videre forskningen som skal til for å realisere Glowing Plant-prosjektet, en vakker dag, langt der inne framtiden. Selv om prosjektet har gått tom for penger, så har Antony Evans ennå ikke gitt opp håpet.