Glowing Plant

Glowing Plant var et fryktelig ambisiøst Kickstarter prosjekt påbegynt i 2013 av Sunnyvale-baserte hackerspace gruppen Biocurious med Antony Evans som CEO. Planen var å kunne i løpet av relativt kort tid få planten «Arabidopsis thaliana» eller «mouse-ear cress» til å kunne lyse. Dette skulle være starten på det som kunne erstatte alt fra lys i hjemmet til gatelys – helt uten elektrisitet.

Disse plantene ville over lengre tid kunne senke CO2 utslipp, noe som var kontroversielt både for media og for de som støttet prosjektet. Gruppen som jobbet med prosjektet faller under filosofien DIYbio ved at deres laboratorium og opplæring ikke er formell, og ofte som en del av en hobby eller non-profit organisasjon. All kontrovers og deres store planer førte til stor spenning.

Store summer

Kort tid etter kampanjen ble lansert hadde prosjektet samlet inn store summer slik at prosjektet skulle kunne bli en realitet. Deres mål var 65 000 dollar og tilsvarer i overkant av 560 000 kr, men den summen de satt igjen med den 8. juni var hele 4,2 millioner kroner. Frø til de lysende plantene skulle ifølge gruppen være klare for salg i April 2014.

Det tok lang tid før prosjektet fikk markant fremgang, men alt av informasjon og notater ble delt med følgere av prosjektet. I Mars 2016 ble det fortalt at frø til de lysende plantene skulle være klare en gang i løpet av året, men dette skulle vise seg å være vanskelig. Plantene lyste kun minimalt, men ikke nok til å kunne bli solgt.

En romantisk visjon

Glowing Plant prosjektet sin natur ligger i bioteknologi, som skapte store mengder med kontrovers som tidligere nevnt. Resultatet av dette var at Kickstarter bestemte seg for å gjøre genmodifiserte organismer forbudt som belønning til støttende av prosjekter hos dem. Glowing Plant prosjektet har gjennom tidene blitt kjent som ett av de meste ambisiøse og kontroversielle prosjektene på grunn av deres bakgrunn og mål.

For alle mildt interessert i prosjektet kan Glowing Plant bli regnet som en romantisk visjon av hva syntetisk biologi kan tilby. Et felt som både behandler og forteller om den naturlige verden som et system, men som et system som kan bli designet og utformet. Det å få en plante til å lyse er ikke en lett oppgave – men tenk om det er mulig?

En umulighet

Prosjektet lovet å gi deres tilhengere en plante og en potte, samt flere andre mindre mål som ga tilhengere en vase eller lignende. Det var nok ikke veldig mange som så for seg resultatet som lysende trær slik som vist i deres introduksjonsvideo – men de aller fleste syntes deres visjon virket rimelig kult. Snart derimot ville Glowing Plant gruppen støte på stor motgang.

Anthony Evans og to tidligere medarbeidere forventet ingen teknisk motgang, men det var nettopp dette som ville stoppe Glowing Plant prosjektet. Det viste seg etter hvert at det å sette seks hele gener inn i en komplisert organisme som Arabidopsis thaliana var en umulighet. Hadde det vært snakk om en éncellet organisme slik som bakterier eller gjær ville resultatet kanskje vært annerledes.

Velduftende mose

Selskapet som jobbet med de lysende plantene begynte etter hvert å jobbe med mose da denne planten er simplere. Mose med varianter av duft skulle bli resultatet av deres daværende forskning, og som et produkt som kunne bringe inntekter til videre forskning på Glowing Plant prosjektet. Mosen skulle dufte som enten geraniol, patchouli eller linalool og koste i underkant av 700 kroner.

Et ikonisk prosjekt

Den velduftende mosen ble aldri levert til sine kunder da deres fond hadde blitt tømt lenge i forveien. Anthony Evans og hans medarbeidere var tomme for penger, og alt de kunne gjøre var å håpe på at deres forskning og utvikling ikke var forgjeves. Glowing Plant prosjektet har vist seg å være et ikonisk prosjekt og en uforglemmelig Kickstarter kampanje.