Hvem er Eduardo Kac?

Eduardo Kac er en brasiliansk-amerikansk samtidskunstner og lærer, hvis kunstverk berører flere kunstformer, som for eksempel performance, holografi, poesi, interaktiv kunst, telematisk kunst og transgen kunst. Han gjør seg svært bemerket innen bioteknologi, politikk og estetikk, og holder foredrag om sin lidenskap for de forskjellige temaene. Kac startet karrieren sin på begynnelsen av 1980-tallet som performance-artist i Rio de Janeiro, og i løpet av kort tid ble han involvert i holografi som en interaktiv kunstform. Han begynte samtidig å lage animerte poetiske verk i Minitel. Samme tiåret flyttet kunstneren til USA, der han fikk sansen for telematisk kunst ved bruk av elektronisk teknologi.

  • Eduardo Kac er en brasiliansk-amerikansk samtidskunstner og lærer
  • Hans kunst berører mange kunstsjangere

Stiftet bekjentskap med flere kunstformer

Det var i løpet av 90-tallet at han stiftet bekjentskap med kunstformer som bioart, holokunst, transgen kunst (integreringen av menneskelige gener i kunsten) og plantimal, som refererer til en plante tilført menneskelige gener. Kac er mest kjent for denne transgene kunsten, der han bruker bioteknologi for å manipulere den naturlige genstrukturen i planter og dyr. Hans arbeider Time Capsule, GFP Bunny og Natural History of the Enigma har fått mye oppmerksomhet for å bruke en kombinasjon av bioteknologi, kunst og bioetikk for å skape et sterkt politisk ladet kunstverk. Multikunstneren har også kombinert poesi med fax, kopier, foto, video, VR, nettverk, roboter, satellitter, morsekoder og DNA.

På 90-tallet fortsatte Kac å jobbe med telematisk kunst, samt lyskunst. I verket Teleporting An Unknown State fra 1994-1996, bygget Kac et system som tillot en plante å overleve i et galleri fritt for dagslys ved å bruke lyset fra skjermene til internett-tilskuere. Det fungerte slik at nett-tilskuerne trigget en videoprojeksjon til planten med et bilde av en himmel som skulle representere tilskuernes tilholdssted. Ved slutten av dette tiåret anså Kac seg selv som enten transgen kunstner eller biokunstner, og laget verket Time Capsule i 1997. Her implanterte han en RFID-chip under huden sin, hvorav en deltaker i Chicago trigget RFID scannet i det brasilianske galleriet Kac hadde fremføring.

Kacs mest ekstreme verker og hendelser

Chipen Kac fikk implantert under huden, var egentlig ment for hunder. Dermed registrerte han seg som hund i hunderegisteret, og ble det første mennesket registrert i denne databasen. I 1998/99 laget Kac verket Genesis. Her tok han en tekst fra bibelen (Genesis 1:26) og gjorde det om til morse. Og ikke nok med det, men morsen ble så oversatt til grunnleggende genetiske par. Publikum kunne så lyse ultrafiolett lys på det, med det som resultat at det ble endret. Så oversatte Kac det tilbake til engelsk, men nå sa teksten noe helt annet. Dette resulterte i en debatt om hvordan betydning kan endres under oversettelser.

I verket Alba fra 2000, hevdet Kac at han hadde betalt et fransk laboratorium for å lage en selvlysende grønn kanin – en kanin med grønt selvlysende stoff implantert i kroppen. I blått lys lyste kaninen grønt. Verket var utvilsomt kontroversielt, og som følge av dette ble det avslørt at det spesifikke laboratoriet pleide å bruke dette selvlysende proteinet, hentet fra en type manet, under forskningsforsøk på kaniner. I verket Natural History of the Enigma (2003-2008) blandet kunstneren sitt eget DNA med en petunia, og skapte en hybridorganisme Kac kalte plantimal. Med Kacs blod i årene, fikk planten røde blader. Planten fikk også navnet Eudinia (fra Eduardo og Petunia).

Faste utstillinger

I 2017 samarbeidet Kac med det franske romobservatoriet med å lage en skulptur om bord på International Space Station. Han samarbeidet med astronauten Thomas i utarbeidelsen av kunstverket Inner Telescope. Kac ga astronauten, som da befant seg på romstasjonen, klare instrukser om hvordan kunstverket skulle utføres. Pesquet klippet og brettet et ark til en skulpturell form, som kunne leses som ordet MOI (meg på fransk). Det finnes tre steder i verden som har faste utstillinger av Kacs verker. På IVAM – Institut Valenciá d´Art Modern i Valenciá (Spania) har de fast utstilling av Kac. Det samme gjelder Victoria and Albert Museum i London og Museum of Modern Art i New York.