OTRO – kunst eller skatepark?

Prosjekt OTRO ble planlagt og bygget i perioden fra april 2008 til juli 2012, og er lokalisert på øya Vassivière i Syd-Frankrike. Skateparken er en monumental skulptur, som også har funksjonaliteten til en skatepark. Den kan dermed sies å være en hybrid mellom skatepark og kunstverk. Strukturen har skåler, vugger, tunneler og piper som gjør den til et mekka for skatere på alle nivåer.

Skateskulpturen er et samarbeid mellom en rekke ulike aktører: Kunstverket ble designet av den koreanske kunstneren Koo Jeong A, i samarbeid med Museum of Modern Art and Landscape of Vassivière. Skatekollektivet Brusk sørget for at funksjonaliteten kom på plass, slik at skulpturen også rent faktisk fungerer som en skatepark. Firmaet l’escaut architectures sto for koordinasjonen av arbeidet og teknisk design.

En installasjon som lyser i mørket

OTRO er en installasjon som først kommer til sin fulle rett når solen går ned. Bruken av fosfor i betongens overflate gir strukturen en selvlysende, grønnaktig farge som lyser i mørket. Den bølgende skulpturen og langsomme fargeforvandlingen gjør OTRO til et sted for uendelig eksperimentering. Skateboardere i alle aldre inviteres til å få med seg en sanseopplevelse av de sjeldne gjennom dette levende kunstverket.

Som en kontrast mot det idylliske franske skogslandskapet lyser OTRO mot deg når solen slukkes. Dette gir et vakkert, men surrealistisk og nesten drømmelignende uttrykk, som vil slå imot deg når du ser installasjonen for aller første gang. OTRO by night er et spektakulært kunstverk som du ikke bør gå glipp av hvis du befinner deg i området.

Design

Kunstneren Koo Jeong A har tatt i bruk alle sine kreative evner da han designet denne massive betongskulpturen. Kurvene og bølgene i strukturen, med sine vugger og bølgende skåler som er knyttet sammen med tunneler, er imponerende nok i seg selv. Den selvlysende overflaten er selve prikken over i’en, og det som virkelig gjør kunstverket både unikt og imponerende.

Prosjektet er storslått både i utforming og i størrelse, og tok derfor hele fire år å fullføre. Anlegget dekker 212 kvadratmeter i overflaten, som er fullstendig dekket med fluoriserende betong. Designet krevde lang tids planlegging, og selve anleggsarbeidet ble utført under vanskelige værforhold. Dette gjør sluttresultatet desto mer imponerende. Koo Jeong A har all grunn til å være fornøyd med sluttreultatet.

Vassivière

Men OTRO var på ingen måte et solokonsept i et enkelt menneskes fantasi, det ble tvert imot bygget i samarbeid med Museum of Modern Art and Landscape of Vassivière. Prosjektet hadde støtte fra regionale myndigheter, og fikk offentlig finansiering fra departementet. Uten denne støtten hadde aldri dette kunstverket av en skatepark kunnet bli realisert, det ville kun ha eksistert på papiret.

Det internasjonale senteret for kunst og arkitektur på Vassivière, Museum of Modern Art and Landscape of Vassivière, holder også til på øya. Øya Vassivière ligger i innsjøen ved samme navn, og området er kjent for mer enn vakker natur og romantiske landskap. Stedet har store kreative krefter i sving, og er et tilholdssted for kunstnere, forfattere, filosofer, designere og arkitekter fra hele Frankrike.

Skateparkens funksjonalitet

OTRO er riktignok et fantastisk kunstverk som er skapt av kreative hoder, men la oss ikke glemme skateparkens fremragende funksjonalitet. Noe av det mest unike med anlegget er at det ikke bare er en selvlysende installasjon med et design som kan ta pusten fra deg, men at det også er et fritidsanlegg for ungdom i området og skateboardere fra fjern og nær.

Aktiviteter

Anlegget er åpent for allmennheten, og brukerne tar selv risikoen forbundet med utøvelse av aktiviteter. OTRO er forbeholdt utøvelse av aktiviteter som skateboard, rulleski og BMX, og det er påbudt med bruk av personlig verneutstyr som hjelmer, håndleddsbeskyttere, albuebeskyttere og knebeskyttere. All bruk av parken er forbudt hvis det er veldig dårlig vær, men ellers er anlegget åpent for alle over 12 år.